Kiinteistöstrategia sisältää seuraavat osiot
Keskustelemme mielellämme kanssanne tarkemmin!

Aleksi Riuttala
Kiinteistöstrategian hyödyt
1.
Kiinteistöstrategian avulla kiinteistöjohdon työ selkeytyy ja helpottuu.
2.
Kiinteistöstrategiassa saadaan määriteltyä konkreettiset toimenpideaskelmerkit ja tavoitteet kiinteistöille. Tämä helpottaa talousarvion laatimista ja budjetointia.
3.
Kiinteistöstrategiassa laadittava salkutus ja sitä tukevat toimenpideaskelmerkit helpottavat esitysten tekemistä rakennusten ja kiinteistöjen tulevaisuudesta, kehityksestä tai kohtalosta.
Kiinteistöstrategian toteutuksen vaiheet
Vaihe 1
Aluksi luodaan yleiskuva toimintaympäristöstä, kiinteistömassasta, kiinteistötaloudesta, tilojen käytöstä, käyttötarpeesta ja teknisestä kunnosta. Kiinteistömassaa arvioidaan ja analysoidaan pisteytysten, mittareiden ja tunnuslukujen tai esimerkiksi käyttötarve–kunto -nelikentän kautta.
Vaihe 2
Seuraavaksi kiinteistöt jaetaan salkkuihin: esimerkiksi kehitettäviin, pidettäviin, selvitettäviin ja luovuttaviin. Kiinteistöjen salkutuksella kuvataan se tavoitetila, johon organisaatio kiinteistöjen ja toimitilojen osalta strategiakauden aikana pyrkii. Tavoitteiden yhteydessä voidaan esittää esimerkiksi konkreettisia kehitystarpeita ja -tavoitteita.
Vaihe 3
Lopuksi kuvataan vielä vuositasolla konkreettiset kiinteistö- ja toimitilakohtaiset askelmerkit salkutuksen ja tavoitteiden toteuttamiseksi käytännössä. Ennakoivalla suunnittelulla kiinteistöistä aiheutuvat kustannukset ja investoinnit pystytään jakamaan paremmin eri vuosille. Askelmerkit toimivat myös hyvänä pohjana vuosittaiselle budjetoinnille tai talousarvio- ja toimintasuunnittelulle. Konkreettiset askelmerkit helpottavat lisäksi yhteisen tulevaisuudennäkemyksen muodostamista johdon, tiimin ja kiinteiden sidosryhmien kanssa.
Vaihe 4
Neljäs vaihe koskee rakennusten ylläpito-, rakennus- ja korjaushankkeita.
Neljännessä osiossa kuvataan ylätasolla eri salkkuihin sijoitettujen kohteiden ylläpidon perusperiaatteet. Osiossa kuvataan lisäksi tiiviisti rakennus- ja korjaushankkeiden termistöä, prosessia sekä prosessiin liittyvää päätöksentekoa. Tämä osio syventää ymmärrystä siitä, miten kiinteistöstrategiassa tehdyt valinnat vaikuttavat arjen toimintaan.
Pyydä tarjous
Pyydä tästä maksuton, alustava ehdotelma kiinteistöstrategiasta!
Kiinteistöstrategian tueksi sopii myös

Skenaarioselvitys toimintavaihtoehdoista
Toimintavaihtoehtojen skenaarioselvityksessä tutkitaan organisaation toiminnot ja niihin liittyvät tilatarpeet, analysoidaan mahdolliset nykyiset tilat sekä selvitetään vaihtoehdot tilatarpeiden täyttämiseksi. Selvityksessä kuvataan eri vaihtoehtojen – kuten kohteen saneerauksen, uuden rakentamisen tai korvaavien tilojen hankinnan – ”plussat ja miinukset”. Vaihtoehtoisia tilaratkaisuja vertaillaan taloudellisista, toiminnallisista ja teknisistä näkökulmista.

Kiinteistötekninen talous- ja tarvesuunnittelu
Kiinteistötekniseen talous- ja tarvesuunnitteluun sisältyvän kiinteistökatselmuksen tavoitteena on muodostaa puolueeton kokonaiskuva kiinteistöstä ja selvittää rakennuksen korjaus- ja tutkimustarpeet. Kiinteistökatselmuksen perusteella laaditaan raportti rakennuksen tämän hetkisestä kunnosta. Rakennus käsitellään raportissa kolmessa osassa, rakennustekniikka, LVI-tekniikka ja sähköjärjestelmät. Raportin lisäksi laaditaan selkeä PTS-taulukko korjausten ja perusparannusten aikataulusta sekä kustannuksista.
Pyydä ehdotelma
Pyydä tästä maksuton, alustava ehdotelma kiinteistöstrategiasta!
Lataa opas
Kiinteistötoimen kolme tasoa: Julkisyhteisön kiinteistötoimi sujuvaksi
Tunnista kiinteistötoimen pullonkaulat – julkisyhteisön kiinteistötoimi hallintaan kokonaisvaltaisesti uuden mallin avulla. Miksi nämä kolme tasoa ja miten ne otetaan hallintaan? Lue tarkemmin oppaastamme! Pääset lataaman oppaan täyttämällä alla olevan lomakkeen.